Din guide för bra jobbannonser

Jobbannonsen är ofta kandidatens första möte med er som företag och ger ett första intryck både av er och av den tjänst ni erbjuder. Jobbannonsen är därav otroligt viktig och kan vara avgörande när det gäller att fånga toppkandidater.

Om du lyckas få dina annonser att sticka ut har du en stor fördel. Att sticka ut och fånga intresse är dock lättare sagt än gjort. I denna artikel ger vi dig tre tips för att lyckas med dina jobbannonser. Vi har dessutom förberett en checklista som du kan ladda ner längre ner i artikeln.

jobbannonser

Fokus på vad ni erbjuder, inte på vilka ni är

Ett vanligt misstag är att man inleder en jobbannons med en lång beskrivning av vilka man är. Det är självklart viktigt för kandidaten att få veta vad ni gör och varför men det kan de lika bra läsa om på er hemsida. För att fånga kandidatens intresse bör ni istället korta ner presentationen. Fokusera på vad ni har att erbjuda och varför man ska jobba hos just er.

Annonser ska i första hand besvara dessa frågor;
– Varför ska man jobba hos just er?
– Vad skiljer er från andra arbetsgivare?
– Vilka personalförmåner har ni?
– Vem söker ni och varför?

Våga vara annorlunda

Om du har jobbat med rekrytering har du med stor sannolikhet någon gång kopierat ett annat företags annons då de sökt en liknande tjänst, gjort mindre justeringar och sedan publicerat. En sådan annons känns sällan unik och lockande. För att lyckas med din annonsering måste du våga sticka ut. Gör en unik inledning, ta fram personlighet i texten och var kreativ.

Ett bra sätt för att vara annorlunda är att titta på andras annonser och fundera över dess likheter. Hur inleds de flesta jobbannonser? Vilka fördelar lyfter det? osv. Fundera sedan på hur du kan få er annons att sticka ut. Gör inte som alla andra utan skapa en annons som folk minns.

Uteslut långa kravlistor och håll det kort

Var noga med att göra en genomarbetad kravprofil. Att ha oändligt långa kravlistor i en jobbannons är sällan bra. För det första är det få som orkar läsa igenom hela annonsen om det är för mycket text. Dessutom kan en lång kravlista bli avskräckande för många kandidater. Var därför noga med att stryka de krav som inte är nödvändiga och välj ut ett fåtal som faktiskt är krav för att få tjänsten.

Samma sak gäller andra delar av annonsen, håll det kort. Se till att få med all nödvändig information men se till att det inte blir mer text än nödvändigt.

Checklista jobbannonser

För att göra det enkelt för dig har vi tagit fram en checklista för dina jobbannonser. Vi rekommenderar att du skriver ut listan så att du kan återanvända den vid varje rekryteringstillfälle. Ladda ner checklistan via formuläret nedan.

    Comments are closed.