Intern rekrytering – Vad ska man tänka på?

När det är dags att tillsätta en ny tjänst inom en organisation kan man välja att rekrytera internt eller externt. När man rekryterar internt tillsätter man tjänsten med en person som redan jobbar inom organisationen. Att befordra istället för att anställa ny arbetskraft har många fördelar. En person som redan jobbar inom organisationen känner redan till företagets värderingar och arbetssätt och har därför enklare att komma in i den nya rollen. I denna artikel går vi igenom vad du behöver tänka på för att lyckas med intern rekrytering.

intern rekrytering

Fördelar med intern rekrytering

Spar tid och pengar
En rekryteringsprocess tar tid och kostar pengar. När man rekryterar internt minskar antalet kandidater avsevärt vilket kortar ned processen. Man har dessutom bra koll på kandidaterna sen innan och är medveten om deras erfarenhet, kunskap och personliga egenskaper.

Minskad risk för felrekrytering
När du rekryterar internt vet du vad du får. Du känner redan kandidaten och vet vad den presterat tidigare. Du har en bild av personens attityd och personliga egenskaper. Därav minskar risken för felrekrytering. 

Motiverande för anställda i organisationen
När man rekryterar internt ger det andra anställda, som vill göra karriär, motivation till att göra ett bra jobb. När de ser att någon annan får möjligheten att gå vidare förstår de att det finns möjlighet även för dem att klättra inom organisationen.

Nackdelar med intern rekrytering

Missnöje från anställda
När en individ får chansen att gå vidare finns det risk för att det skapas ett missnöje hos en annan anställd. Varför fick hon chansen och inte jag? Genom att skapa en struktur för hur man rekryterar internt minskar risken för att detta sker. 

Missar möjligheten till ny kompetens och energi
Även om det finns många fördelar med att rekrytera internt så finns det tillfällen när extern rekrytering är mest lämplig. Det är lätt att man bli hemmablind när man varit i en organisation under längre tid. Det kan därför vara nyttigt att ibland få in en ny person med ny energi och nya tankesätt. Det finns också tillfällen när det inte finns någon lämplig inom organisationen för en ny tjänst. Det kan då vara nödvändigt att ta in en person med rätt kompetens för tjänsten.

Det blir en ny ledig tjänst oavsett
Om du rekryterar internt kommer den rekryterades nuvarande tjänst bli ledig. Du kommer alltså oavsett rekrytera någon externt även om det inte blir för den roll du rekryterade från första början.

Tre tips för att lyckas med intern rekrytering

Utarbeta en bra kravprofil
Även om du bestämt dig för att rekrytera internt bör du göra ett bra förarbete och ta fram en kravprofil. Denna bör också vara på en rimlig nivå. Det kanske går att fortbilda inom vissa områden och därmed ta bort vissa krav.

Ge alla samma möjlighet
För att minska risken för missnöje hos kandidater är det viktigt att ge alla anställda samma möjlighet till att söka en tjänst. Försök även att hålla en proffsig rekryteringsprocess så att alla känner att de blir behandlade lika.

Låt dig inte färgas av interna relationer
När man rekryterar internt blir ofta rekryteringsprocessen bristfällig och partiskt. Den rekryterades val påverkas av interna relationer och eget tycke. För att minska risken för detta kan det vara en god idé att ta hjälp av en extern rekryterare som gör en rättvis bedömning av samtliga kandidater.

Vill du få de senaste nyheterna direkt i din inkorg? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Gör som hundratals andra i rekryteringsbranschen, håll dig uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Fyll i formuläret nedan för att prenumerera.





    Comments are closed.